Crema de vanilie

Deserturi


Ai nevoie de: 
(pentru 350g crema)

250ml lapte dulce
2 galbenusuri
3 linguri zahar
25g amidon de porumb
1/2 baton de vanilie






Mod de preparare:
 
Pentru prepararea pe foc a acestei creme iti recomand sa folosesti o oala cu fund gros sau un vas de tuci.

In acest vas pui laptele la fiert. Cand laptele face spuma opresti focul, adaugi zaharul si pastaia de vanilie taiata in doua pe lungimea ei. Razuiesti putin batonul de vanilie pentru ca bobitele de vanilie sa se desprinda mai usor. Acoperi vasul cu un capac si il lasi 10 minute. In acest timp zaharul se topeste, iar laptele va avea o aroma puternica de vanilie.

Intr-un bol amesteci bine galbenusurile cu amidonul pana se formeaza o pasta omogena, fara cocoloase. Amidonul il poti inlocui cu faina alba, insa in acest caz crema de vanilie va fi mata. Amodonul face crema sa fie matasoara, lejera, cremoasa si lucioasa. In acest amestec adaugi treptat, putin cate putin, cateva linguri de lapte din cel fiert si amesteci continuu.

Vasul cu laptele fiert il pui iar pe foc, scoti pastaia de vanilie, dai focul la mediu spre mic si torni galbenusurile, amestecand mereu in oala. Treptat compozitia incepe sa se lege si sa devina din ce in ce mai groasa, moment in care dai focul la mic. Este important sa amesteci crema in mod continuu, energic si pe toata suprafata ei ca sa eviti formarea cocoloaselor sau prinderea de vas.

Daca crema se ingroasa prea repede iei vasul de pe foc pentru cateva secunde.

Cand crema ajunge la consistenta dorita (densa precum o smantana) iei oala de pe foc si o pui intr-un bol cu apa rece pentru ca fierberea sa fie oprita. Si in aceasta etapa amesteci mereu crema. Nu uita ca pe masura ce crema se raceste ea devine tot mai densa, de aceea este important momentul in care o iei de pe foc, in functie de cat de lichida doresti sa fie crema la final.

Daca totusi crema are cocoloase sau s-a prins de fundul vasului este necesar sa o filtrezi printr-o sita/tifon in acest moment. De asemenea, in lipsa batonului de vanilie acum il poti inlocui cu esenta de vanilie dupa gust.

Cand crema de vanilie este calduta (optional poti sa adaugi o lingurita de unt) o torni intr-un bol sau intr-o cupa, acoperita cu o folie lipita de crema (in acest fel nu se formeaza o crusta pe crema) si o dai la rece. Dupa racirea completa crema va lua forma vasului.

Crema de vanilie o servesti ca atare rasturnata pe o farfurie sau pentru umpletarea prajiturilor.

Sa ai un desert delicios!





Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.