Cozonac cu nuca dietetic si pufos



Ai nevoie de: 
(pentru 4 cozonaci)

Pentru aluat:

7 oua
1 1/2 kg faina alba ( tip 000)
50g zahar brun
esenta de rom
coaja rasa de lamaie si/sau portocala
150ml lapte batut
1/2 pachet de unt
50 ml ulei

 

Pentru maia:

500 ml lapte batut
80g drojdie proaspata
1/2 lingurita de sare
50g zahar brun
50g smantana

 

Pentru umplutura:

700g nuca macinata
150g ciocolata topping sau 3 linguri cacao
150g stafide
esenta de rom
50g de zahar brun
2 plicuri zahar vanilat
 


Mod de preparare:

Inainte de a incepe prepararea cozonacului sa te asiguri ca ingredientele nu sunt reci. Cel mai bine este sa le pastrezi la temperatura camerei noaptea de dinaintea pregatirii. Inainte de a folosi faina o cerni ca sa fie mai pufoasa.

Intr-un lighean incapator pui faina si faci o gaura in mijloc, unde pui toate ingredientele de la maia, amestecandu-le bine pana se dizolva drojdia si zaharul. Din faina iei doar cat ai nevoie sa obtii o pasta moale. Laptele trebuie sa fie caldut (daca este fierbinte, aluatul nu va mai creste).
Maiaua o lasi sa creasca intr-un loc cald pana devine spumoasa, ceea ce inseamna ca drojdia s-a activat. De altfel, in bucatarie este bine sa fie cald, sa nu ai geamul sau usa deschisa, ca sa nu ai curenti de aer rece.

In acest timp separi galbenusurile de albus (numai 6 oua, unul il pastrezi pentru unsul cozonacilor). In galbenusuri adaugi cele 50g zahar, esenta de rom si amesteci pana se dizolva zaharul, apoi torni compozitia peste maia.
Mai adaugi cele 150ml lapte batut si incepi sa framanti aluatul. Apoi adaugi untul topit (sa nu fie fierbinte) si iar framanti aluatul pana se incorporeaza untul.
Continui framantarea pentru 30-40 minute luand mereu cu mana din cele 50ml de ulei pana la terminarea acestuia. La final adaugi coaja de lamaie/portocala.

Aluatul este suficient framantat cand acesta este moale, nu mai este lipicios, inclusiv ligheanul are peretii si fundul curat si cand in coca apar bule de aer. Daca aluatul este tare mai adaugi ulei si continui framantatul. Lasi aluatul la dospit intr-un loc cald pentru 2-3 ore, acoperind ligheanul cu un prosop de bucatarie.

In acest timp prepari umplutura: in albusuri pui zaharul vanilat si cele 50g de zahar si bati pana se fac spuma, dupa care adaugi celelalte ingredinte. Stafidele le pui umflate in prealabil (in apa sau lapte cald si putin rom pentru 10 -15 minute). Daca compozitia este prea tare adaugi 2 linguri de smantana sau lapte pana devine cremoasa.

Cand aluatul a crescut, aproape s-a triplat in volum il imparti in 4 si din fiecare parte intinzi o foaie dreptunghiulara de grosimea unui deget mic pe care intinzi uniform umplutura de nuci. Rulezi foaia cu grija si asezi cozonacul in tava unsa cu ulei (aluatul sa depaseasca cu putin jumatate din inaltimea tavii), unde il mai lasi sa creasca cam 15 minute. Daca timpul de crestere este mai mare, in coca apar spatii libere. Nu uita sa acoperi cozonacii cu un prosop de bucatarie si sa-i ungi cu ou.

Inainte de ai pune in cuptor (incalzit in prealabil) ungi cozonacii inca o data cu ou batut (ca sa aiba un luciu frumos) si presari susan crud. Timpul de coacere este de 50-60 de minute la o temperatura de 180 de grade, in functie de grosimea cozonacilor, cu mentiunea ca in primele 15 minute focul sa fie mai domol. Daca focul este mare de la inceput, crusta care se formeaza pe suprafata cozonacilor nu mai permite acestora sa creasca. Ca sa nu se arda coaja cozonacilor ii acoperi cu o foaie de copt.

Cu o scobitoare poti sa testezi daca aluatul este copt. Daca in urma strapungerii aluatului cu scobitoarea aceasta este curata, atunci cozonacul este copt. Dupa ce ai scos cozonacii din cuptor ii pastrezi la temperatura camerei acoperiti cu un prosop de bucatarie, pana la racirea lor completa, apoi ii invelesti in folie de plastic si-i pui intr-un loc racoros.

Sa ai o masa delicioasa!






 


Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.