Esenta de vanilie

Condimente


Ai nevoie de:

500ml vodka
4-5 pastai vanilie

si...muuulta rabdare





Mod de preparare:

Iti sugerez sa folosesti vodka de buna calitate, cum ar fi vodka Absolut. Vodka din aceasta esenta nu influenteaza gustul final al deserturilor, deoarece nu are aroma sau gust specific, iar in cazul prajiturilor coapte, alcoolul se evapora.

De asemenea, pentru o aroma deosebita a esentei, poti sa inlocuiesti vodka cu un whiskey bun.

Pastaile de vanilie le crestezi pe lungimea lor si le pui in sticla cu vodka, pe care o inchizi ermetic. Pastaile sa fie complet acoperite de bautura. Pastrezi sticla intr-un loc uscat, racoros si ferit de lumina pentru 3 luni. Periodic agiti sticla, la inceput zilnic, iar apoi saptamanal.

Dupa aproximativ 2 luni, poti sa folosesti deja esenta, ea va avea o culoare de chihlimbar si o aroma placuta de vanilie. Insa macerarea si aroma completa va fi gata dupa 6 luni, cand esenta ajunge sa fie foarte inchisa la culoare, aproape neagra.

In acest timp de macerare, in sticla se vor desprinde bucati din batonul de vanilie. Din acest motiv iti sugerez ca inainte de folosire sa filtrezi esenta printr-un tifon.

Dupa preferinta, poti sa filtrezi intreaga cantitate de esenta si sa pastrezi esenta curata intr-o alta sticla, iar peste pastaile de vanilie sa torni din nou vodka pentru o noua macerare. Aceeasi pastaie poate fi folosita de 3 ori pentru a obtine esenta de vanilie. A doua optiune este sa completezi cu vodka in sticla pe masura ce consumi din esenta.

Daca doresti o aroma mai puternica de vanilie, poti sa pui mai multe pastai de vanilie. Insa, si calitatea batonului de vanilie folosit se regaseste in aroma esentei. Daca pastaia de vanilie are un miros extrem de puternic si daca este uleioasa la atingere, inseamna ca este de calitate superioara.

Termenul de garantie a acestei esente de vanilie facuta in casa este nelimitat.

Sa ai o masa delicioasa!

 






Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.