Zacusca cu ciuperci si vinete

Muraturi si Conserve


Ai nevoie de: 
(pentru 9 borcane de 400g )

2 kg vinete

1/2 kg ciuperci
500g ceapa
300g morcovi
1 kg gogosari
700g ardei grasi
600ml ulei
350 ml suc de rosii
condimente (sare grunjoasa, foi de dafin, piper boabe, cimbru uscat, coriandru boabe) dupa gust


Mod de preparare:
 
Pregatesti vinetele ca si in reteta de zacusca cu vinete.

Ciupercile, daca sunt proaspete, le speli si le pui sa fiarba pentru 10-15 minute, dupa care le strecori de apa si le dai pe masina de tocat. Daca ai ciuperci din conserva, le scurgi de apa si le maruntesti.

Gogosarii si ardeii ii cureti de cotoare si de samburi, ii speli bine si-i dai prin masina de tocat. La fel faci si cu morcovii si ceapa, cu mentiunea ca fiecare leguma o pui intr-o cratita separata la foc mic, cu ulei cat sa nu se prinda de vas. Amesteci continuu si lasi pe foc pana se inmoaie morcovul, gogosarul si ardeiul si pana cand ceapa devine sticloasa, dupa care le pui pe toate intr-un singur vas si continui fierberea la foc mic. Acum e momentul sa adaugi vinetele.

Fiindca fiecare leguma are timpul ei de fierbere, daca le pui impreuna de la inceput, cel putin una dintre legume va fi gata si se va fierbe prea mult pana cand, de exemplu si gogosarul e gata. Din acest motiv, ideal este ca la inceput sa le pregatesti separat.

De asemenea, iti recomand sa folosesti vase de tuci sau cele in care sa nu se lipeasca zacusca si sa nu pui nici o picatura de apa in compozitie.

Adaugi condimentele, restul de ulei si sucul de rosii. Sucul de rosii il poti incalzi in prealabil ca nu opresti fierberea compozitiei. Nu uita sa amesteci constant in oala. Cand uleiul a iesit la suprafata inseamna ca zacusta este gata de pus in borcane sterilizate in prealabil in cuptor la 200 grade. Daca pui zacusta fierbinte in borcane reci, tine varful unui cutit sau alt metal sub borcan, ca el sa nu crape. Cu lama unui cutit poti sa amesteci in borcan ca sa iasa golurile de aer. Este bine sa lasi aproximativ 1cm spatiu la gura fiecarui borcan si sa pui o jumatate de aspirina, ca sa nu dospeasca zacusca. 

Capsezi bine borcanele si le pui la racit sub o patura pentru o noapte, dupa care le pastrezi intr-un spatiu racoros.

Sa ai o masa delicioasa!






Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.