Peste (pastrav) la gratar


Ai nevoie de :
(pentru 2 portii) 

2 pastravi
2-3 linguri de ulei de masline
1-2 catei de usturoi
1 lingura suc de lamaie
condimente (sare, piper, patrunjel verde sau busuioc) dupa gust




Mod de preparare:

Speli si cureti bine pestele, ii tai capul si coada (le pastrezi pentru ciorba de peste), daca e nevoie il portionezi. De asemenea, daca bucatile de peste sunt mai groase, le crestezi pe partea cu piele din 2 in 2 cm, sau mai des. Lasi sa se scurga pestele de apa sau il stergi cu servetele de bucatarie.

In acest timp pisezi usturoiul si-l amesteci bine cu ulei pana obtii o pasta cat de cat omogena. Adaugi sucul de lamaie, putina apa minerala si celelalte condimente si inmoi pestele in aceasta pasta. Lasi cel putin 15 minute sa se patrunda pestele intorcandu-l pe ambele parti si-l pui pe gratarul incins.

Daca prepari pestele pe gratarul de la aragaz, il lasi la foc mic 15 minute pe partea cu piele si 10 minute pe cealalta parte. Daca pestele este mai gros sau iti place mai crocant, lasi pestele mai mult pe gratar. Pentru gratarul cu jar timpul de frigere este mai mic cu 2-3 minute.

Pestele il intorci cand s-a rumenit si nu mai are aderenta la gratar si este gata cand pielea este rumenita, crocanta si se dezlipeste usor.

Daca pregatesti pestele la un gratar cu jar, cea mai buna temperatura pentru a pune pestele la fript este atunci cand poti tine palma la 2-3 cm de gratar.

Cand cumperi peste proaspat ai grija ca acesta sa fie: stralucitor, fara pete maronii; solzii sa fie intregi si sa nu se desprinda usor; ochii cat mai stralucitori si clari; carnea sa fie ferma (daca apesi cu degetul pestele, carnea trebuie sa revina imediat la forma initiala); branhiile sa fie cat mai rosii. Daca au o culoare verde, cenusie sau bruna, pestele este alterat. Si nu in ultimul rand, pestele proaspat nu miroase puternic, intepator, ci usor dulceag.

In ceea ce priveste pestele congelat, acesta nu trebuie sa aiba bucati de gheata pe el. Daca le are inseamna ca a fost recongelat. Decongelarea pestelui o faci fie la temperatura camerei, fie il lasi in frigider noaptea de dinaintea prepararii lui. Nu incerca sa-l decongelezi fortat in apa calda sau la microunde, fiindca pierzi tot ce are mai bun pestele ca substante nutritive si carnea va fi ca un burete.

Servesti pestele cu garnitura de cartofi natur, orez sau mamaliga si mujdei.

Sa ai o masa delicioasa!


Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.