Mamaliga


Ai nevoie de: 
(pentru 2-3 portii)

700 ml apa
200g faina de porumb (malai)

1lingura ulei
sare
 


Mod de preparare:

Intr-un ceaun sau intr-o oala care nu lipeste pui apa la fiert. Cand incepe apa sa fiarba pui sare si amesteci pana cand aceasta se dizolva.

Micsorezi focul si cand apa s-a limpezit presari faina cu mana, putin cate putin, amestecand continuu (asa eviti cocoloasele) cu o lingura de lemn sau cu un facalet.

O alta varianta de a evita formarea cocoloaselor este sa pui faina inca de la inceput, cand apa este rece si apoi sa o lasi sa fiarba cel putin 20 de minute, fara sa amesteci.

Pui faina cat sa simti mamaliga usoara la mestecat, de consistenta unei smantani mai rare daca folosesti faina grisata si ca o smantana mai deasa daca folosesti faina negrisata. Pe parcursul fierberii mamaliga se mai incheaga.

Cantitatea de faina difera putin in functie de tipul acesteia, faina grisata are nevoie de mai multa apa, prin urmare vei folosi mai putina faina pentru cantitatea de apa mentionata la inceput.

Lasi mamaliga sa fiarba la foc mic cel putin 20 de minute, fara sa amesteci. Cand mamaliga a ajuns o masa mai densa, dai focul mare si amesteci continuu cateva minute in cercuri concentrice, pornind de la peretii ceaunului spre centru.

Cand mamaliga nu se mai lipeste de peretii vasului si a devenit o masa omogena, adaugi uleiul (uleiul face mamaliga mai lucioasa), amesteci pana la omogenizare si rastoarni mamaliga dintr-o miscare pe un fund de lemn (special pentru mamaliga) sau pe o farfurie intinsa. Apoi o tai cu o ata sau o iei cu lingura.

Mamaliga fiarta in acest fel este mai moale si poate fi servita cu branza farmitata, lapte, unt, smantana, preparate din carne si peste, sarmale, piftie (racitura), ochiuri.

Mamaliga cea mai buna este cea facuta in ceaun, cu faina bine uscata si cernuta.

Sa ai o masa delicioasa!









Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.