Sarmale de post

Mancaruri cu legume


Ai nevoie de: 
(pentru aproximativ 30 de sarmale)

1 varza murata
500g ciuperci proaspete
150g orez cu bob rotund
2-3 linguri de nuca maruntita
50 g stafide
1 ceapa medie
2 morcovi
200ml suc de rosii
7-8 linguri ulei
condimente (sare, piper, cimbru, patrunjel si marar verde) dupa gust



Mod de preparare:

Desfaci de pe capatana frunzele de la varza murata si cureti partile tari ale frunzelor, din marginile dinspre cotor.
Daca doresti sarmale mici, iar frunzele sunt mari, le rupi in doua si este bine sa nu folosesti partea de frunza cu nervuri groase.

Cotorul verzei il toci, iar frunzele care sunt prea rupte le toci si pe ele sau le lasi sa acoperi sarmalele din oala cand le pui la fiert.

Frunzele de varza le speli de 2-3 ori in apa calda; in plus, daca folosesti varza prea sarata si acra, o lasi pentru 2h in apa calda la desarat.

Daca, totusi, folosesti varza dulce o oparesti intreaga in apa in care pui putin otet, pana cand foile de varza devin moi si pot fi rulate, dar nu foarte moi pentru ca se vor rupe.

Intr-un vas de tuci pui la incins uleiul apoi pui ciupercile date pe masina sau tocate marunt sa se caleasca usor.

Adaugi in vas ceapa bine maruntita, morcovii dati pe razatoarea mica, orezul clatit in prealabil, 100ml suc de rosii,100ml apa, uleiul, nucile maruntite cu un cutit (nu date pe masina) si condimentele. Omogenizezi bine ingredientele. Amesteci des.

Cand ceapa si morcovul s-au inmuiat, iar orezul s-a umflat putin, iei de pe foc vasul si lasi sa se raceasca compozitia, moment in care adaugi stafidele maruntite, patrunjelul si mararul taiat foarte fin.
Daca vrei ca orezul sa nu se lipeasca nu trebuie sa-l clatesti inainte de pe a-l pune in compozitie.

Pe fundul unei oale asezi cotorul de varza tocat. Sarmalele le formezi punand o lingura de umplutura in marginea mai groasa a frunzei de varza, dupa care impaturesti peste umplutura latureie lungi ale frunzei, apoi rulezi spre partea mai subtire a frunzei de varza. Capatul care a ramas liber il impingi cu degetul in interiorul ruloului.

Faci totul  in mana sau intr-o farfurie.Sarmalele obtinute le asezi intr-o oala una peste alta.

Printre sarmalute pui crengute de cimbru, pe care le scoti cand sarmalele sunt fierte. Cimbrul va da o aroma deosebita mancarii.
La final, acoperi sarmalele cu frunze de varza.

Faci un sos cu suc de rosii, apa si condimente, pe care il torni in oala cu sarmale, dupa ce l-ai incalzit bine.
Apa in oala sa fie pana la ultimul rand de sarmale. Daca pui prea multa apa, ea va curge din oala cand sarmalele fierb.

Cand incepe sa fiarba apa din oala, faci focul mic, pui capacul si lasi sa fiarba pentru 45 minute.

Verifici din cand in cand daca mai este nevoie de apa. Daca este nevoie sa mai adaugi apa nu uita sa o incalzesti in prealabil, ca sa nu opresti fierberea orezului.

Sarmalele le servesti cu ardei iute si cu mamaliga calda. 

Sa ai o masa delicioasa!










Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.