Sarmale cu varza murata si carne

Mancaruri cu porc


Ai nevoie de: 
(pentru aproximativ 30 de sarmale) 

1 varza murata
500g carne tocata de porc sau porc si vita
200g orez cu bob rotund
1 ceapa medie
1-2 morcovi
1 ou
2-3 felii groase de kaiser
400ml suc de rosii
5 linguri ulei daca carnea este slaba
condimente (sare, piper, cimbru, patrunjel si marar verde) dupa gust


Mod de preparare:

Desfaci de pe capatana frunzele de la varza murata si cureti partile tari ale frunzelor, din marginile dinspre cotor.
Daca doresti sarmale mici, iar frunzele sunt mari, le rupi in doua si este bine sa nu folosesti partea de frunza cu nervuri groase.

Cotorul verzei il toci, iar frunzele care sunt prea rupte le toci si pe ele sau le lasi sa acoperi sarmalele din oala cand le pui la fiert.

Frunzele de varza le speli de 2-3 ori in apa calda; in plus, daca folosesti varza prea sarata si acra, o lasi pentru 2h in apa calda la desarat.

Daca, totusi, folosesti varza dulce o oparesti intreaga in apa in care pui putin otet, pana cand foile de varza devin moi si pot fi rulate, dar nu foarte moi pentru ca se vor rupe.

Sarmalele ies mai gustoase daca carnea contine si putina grasime, nu este foarte slaba.

Intr-un vas de tuci pui la incins uleiul apoi pui carnea tocata sa se caleasca usor.
Amesteci des pana cand carnea isi schimba culoarea, dupa care adaugi in vas ceapa bine maruntita, morcovii dati pe razatoarea mica, orezul clatit in prealabil, 250ml suc de rosii,150ml apa, uleiul si condimentele.
Omogenizezi bine toate ingredientele. Amesteci des.

Cand ceapa si morcovul s-au inmuiat, iar orezul s-a umflat putin, iei de pe foc vasul si lasi sa se raceasca compozitia, moment in care adaugi oul (leaga compozitia), batut usor in prealabil, patrunjelul si mararul taiat foarte fin.

Daca vrei ca orezul sa nu se lipeasca nu trebuie sa-l clatesti inainte de a-l pune in compozitie.

Feliile de kaiser le tai bucati de 2 degete grosime.

Pe fundul unei oale asezi cotorul de varza tocat si cateva bucatele de kaiser.

Sarmalele le formezi punand o lingura de umplutura in marginea mai groasa a frunzei de varza, dupa care impaturesti peste umplutura laturile lungi ale frunzei, apoi rulezi spre partea mai subtire a frunzei de varza. Capatul care a ramas liber il impingi cu degetul in interiorul ruloului.
Faci totul  in mana sau intr-o farfurie. Sarmalele obtinute le asezi intr-o oala una peste alta.

Printre sarmalute pui bucatele de kaiser si crengute de cimbru, pe care le scoti cand sarmalele sunt fierte. Cimbrul va da o aroma deosebita mancarii.

La final, acoperi sarmalele cu restul de kaiser si cu frunze de varza.

Faci un sos cu suc de rosii, apa si condimente, pe care il torni in oala cu sarmale, dupa ce l-ai incalzit bine.
Apa in oala sa fie pana la ultimul rand de sarmale, sa nu le acopere complet, fiindca va curge din oala cand sarmalele fierb.

Cand incepe sa fiarba apa din oala, faci focul mic, pui capacul si lasi sa fiarba pentru 1h.
Verifici din cand in cand daca mai este nevoie de apa. Daca este nevoie sa mai adaugi apa nu uita sa o incalzesti in prealabil, ca sa nu opresti fierberea orezului.

Sarmalele se servesti cu smantana/iaurt si mamaliga calda. 

Sa ai o masa delicioasa!








Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.