Zacusca cu vinete

Muraturi si Conserve


Ai nevoie de: 
(pentru 9 borcane de 400g )

4 kg vinete
500g ceapa
350g morcovi
1 kg gogosari
700g ardei grasi
650ml ulei
300 ml suc de rosii
condimente (sare grunjoasa, foi de dafin, piper boabe, cimbru uscat, coriandru boabe) dupa gust


Mod de preparare:

Iti sugerez sa alegi vinete potrivite ca marime, nu prea mari si groase fiindca aceastea au multe seminte, nu tocmai bune pentru ficat. Vinetele bune de consum sunt cele care au coaja lucioasa, ferma, de culoare mov foarte inchis spre negru.

Speli vinetele, le coci pe o tabla incinsa, la foc potrivit, avand grija sa le rasucesti pe toate partile. Vinetele sunt coapte cand coaja s-a innegrit si cand varful si partea dinspre coada vinetei este moale la apasarea cu degetul. Nu te speria daca in timpul coacerii, coaja de vanata plesneste si se scurge o parte din suc, iar miezul parca « da in clocot ».

Daca coci vinetele in cuptor, cel mai bine este sa le strapungi usor cu o furculita inainte de a le pune in tava cuptorului incins. Cuptorul il dai la 200C pentru 45 de minute (timpul de coacere difera in functie de marimea vinetei). Pe parcursul coacerii intorci vinetele pe diferite parti.

Dupa ce vinetele s-au copt le pui sa se racoreasca si cand sunt caldute indepartezi cozile, apoi le tai in doua pe lungimea lor. Cu o lingura de lemn culegi tot miezul vinetei. (se spune ca nu trebuie folosita lingura de metal ca sa nu se oxideze vinetele, dar cum metalul folosit in prezent la realizarea tacamurilor nu mai este cel de pe timpurile demult trecute, nu cred ca sunt motive de ingrijorare).

Nu trebuie sa sarezi vinetele si sa le lasi sa se raceasca complet daca vrei sa le pastrezi culoarea deschisa si nu negricioasa. In plus, cu cat vinetele sunt mai reci cu atat coaja se desprinde mai greu. Pentru vanata calduta este suficienta si lama unui cutit pentru desprinderea coajei.

Continutul obtinut il pui la scurs pe un fund usor inclinat sau intr-o strecuratoare pentru 3-4 ore, in functie de cat de apoase sunt. Cu cat ramane mai multa apa, cu atat gustul vinetelor va fi mai amar. Urmeaza sa toci vinetele cat mai marunt cu un cutit sau cu robotul de bucatarie.

Gogosarii si ardeii ii cureti de cotoare si de samburi, ii speli bine si-i dai prin masina de tocat. La fel faci si cu morcovii si ceapa, cu mentiunea ca fiecare leguma o pui intr-o cratita separata la foc mic, cu ulei cat sa nu se prinda de vas. Amesteci continuu si lasi pe foc pana se inmoaie morcovul, gogosarul si ardeiul si pana cand ceapa devine sticloasa, dupa care le pui pe toate intr-un singur vas si continui fierberea la foc mic. Acum e momentul sa adaugi vinetele.

Fiindca fiecare leguma are timpul ei de fierbere, daca le pui impreuna de la inceput, cel putin una dintre legume va fi gata si se va fierbe prea mult pana cand, de exemplu si gogosarul e gata. Din acest motiv, ideal este ca la inceput sa le pregatesti separat.

Iti mai recomand sa folosesti vase de tuci sau cele in care sa nu se lipeasca zacusca si sa nu pui nici o picatura de apa in compozitie.

Adaugi condimentele, restul de ulei si sucul de rosii. Sucul de rosii il poti incalzi in prealabil ca nu opresti fierberea compozitiei. Nu uita sa amesteci constant in oala.

Cand uleiul a iesit la suprafata inseamna ca zacusta este gata de pus in borcane sterilizate in prealabil in cuptor la 200 grade. Daca pui zacusta fierbinte in borcane reci, tine varful unui cutit sau alt metal sub borcan, ca el sa nu crape. Cu lama unui cutit poti sa amesteci in borcan ca sa iasa golurile de aer. Este bine sa lasi aproximativ 1cm spatiu la gura fiecarui borcan si sa pui o jumatate de aspirina, ca sa nu dospeasca zacusca. 

Capsezi bine borcanele si le pui sa se raceasca treptat sub o patura pentru o noapte, dupa care le pastrezi intr-un spatiu racoros.

Sa ai o masa delicioasa!







Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.