• Deserturi
Categorii: Retete ieftine, Retete simple
Ai nevoie de:
200g biscuiti simpli
80g unt
100g zahar
120ml lapte
2-3 linguri cacao
60g stafide (si/sau nuci prajite, rahat)
4 linguri nuca macinata/nuca de cocos
coniac sau rom
folie de plastic
Mod de preparare:
Intr-un vas care nu lipeste pui la foc potrivit o parte din lapte cu zaharul. Daca nu ai lapte poti sa folosesti doar apa. Amesteci in vas pana se topeste zaharul si observi ca incepe sa se formeze un sos, ca la dulceata de gros.
Dupa ce a facut spuma sosul nu mai trebuie lasat pe foc, deoarece zaharul este deja topit. Adaugi untul (pastrat la temperatura camerei) si mai amesteci pana se topeste si acesta. In restul de lapte sau apa dizolvi cacaoa si o adaugi in sos. Amesteci pana obti o compozitie omogena.
In afara de stafide, nuci sau rahat poti folosi si alte fructe confiate sau fulgi de ciocolata. Cu cat ingredientele (inclusiv biscutii, ex biscuiti digestivi) sunt mai dulci, cu atat poti micsora cantitatea de zahar.
Sa ai un desert delicios!
Free Blog Counter
200g biscuiti simpli
80g unt
100g zahar
120ml lapte
2-3 linguri cacao
60g stafide (si/sau nuci prajite, rahat)
4 linguri nuca macinata/nuca de cocos
coniac sau rom
folie de plastic
Mod de preparare:
Biscuitii ii maruntesti cu mana sau ii zdrobesti pana obti bucati de marimea unei fasole mici. Iti recomand sa folosesti biscuiti « economici », care se vand la kg, deoarece sunt mai tari si dupa incorporarea siropului nu risti sa se formeze o pasta prea moale si elastica.
Stafidele le pui la inmuiat in apa calduta cu putin rom/coniac. Lichidul trebuie doar sa acopere usor stafidele.
Intr-un vas care nu lipeste pui la foc potrivit o parte din lapte cu zaharul. Daca nu ai lapte poti sa folosesti doar apa. Amesteci in vas pana se topeste zaharul si observi ca incepe sa se formeze un sos, ca la dulceata de gros.
Dupa ce a facut spuma sosul nu mai trebuie lasat pe foc, deoarece zaharul este deja topit. Adaugi untul (pastrat la temperatura camerei) si mai amesteci pana se topeste si acesta. In restul de lapte sau apa dizolvi cacaoa si o adaugi in sos. Amesteci pana obti o compozitie omogena.
Biscuitii ii amesteci cu stafidele (cu tot lichidul in care au stat la umflat) si/sau nucile prajite si maruntite si peste toate torni putin cate putin din siropul obtinut. Amesteci usor cu o lingura pana cand tot sosul este incorporat. Trebuie sa obtii un aluat omogen si usor moale.
Este posibil sa nu ai nevoie de tot siropul. Daca totusi, compozitia nu este legata, ci sfarmicioasa, mai incalzesti putin lapte si il torni peste biscuiti. Lasi biscuitii sa absoarba siropul si pregatesti folia de plastic.
Este posibil sa nu ai nevoie de tot siropul. Daca totusi, compozitia nu este legata, ci sfarmicioasa, mai incalzesti putin lapte si il torni peste biscuiti. Lasi biscuitii sa absoarba siropul si pregatesti folia de plastic.
Peste folie presari un strat subtire de nuca macinata/ nuca de cocos sau doar cerni putina cacao si apoi pui pasta de biscuiti. Rulezi strans compozitia de mai multe ori si presezi mariginile laterale ca tot aerul din interior sa-l scoti. Modelezi salamul dupa forma dorita: rotund, triunghiular, patrat…lasi sa se raceasca putin si apoi il tii la frigider pentru cateva ore, pana se intareste.
In afara de stafide, nuci sau rahat poti folosi si alte fructe confiate sau fulgi de ciocolata. Cu cat ingredientele (inclusiv biscutii, ex biscuiti digestivi) sunt mai dulci, cu atat poti micsora cantitatea de zahar.
Servesti salamul de biscuiti feliat alaturi de o ceasca de ceai.
Sa ai un desert delicios!
Free Blog Counter
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu