Paine de casa impletita (colac)

Aluaturi

Categorii: Retete cu oua

Ai nevoie de:
(pentru 4 paini)

2kg faina alba
30g drojdie
3 oua
700ml lapte acru sau iaurt
300ml apa minerala
1 1/2 lingurita sare
2 linguri zahar
7 linguri ulei de masline
4 linguri seminte susan crud

Mod de preparare:

Inainte de a incepe prepararea painii sa te asiguri ca ingredientele nu sunt reci. Cel mai bine este sa le pastrezi la temperatura camerei noaptea de dinaintea pregatirii aluatului. Inainte de a folosi faina o cerni intr-un vas, ca sa fie mai pufoasa painea. Presari peste faina zaharul si sarea.

Iaurtul il incalzesti foarte usor (pe baie de abur) pana devine caldut si dizolvi drojdia in el. Daca iaurtul este prea rece sau prea fierbinte drojdia nu-si va mai face efectul. Bati 2 oua si le adaugi in iaurt.

In centrul fainii faci o gropita si pui iaurtul cu drojdia dizolvata. Luand faina, putin cate putin, de pe margini incepi sa amesteci aluatul pana ajunge sa aiba consistenta unei smantani. Acoperi vasul in care faci aluatul cu un prosop de bucatarie si pui aluatul sa cresca intr-un loc cald, pentru 30 de minute.

Dupa acest timp, adaugi in aluat apa minerala usor incalzita si amesteci treptat restul de faina, pana cand este incorporata complet. Cantitatea de apa poate fi mai mare sau mai mica, in functie de calitatea fainii. Continui sa framanti aluatul pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini si nici de vas.

Ca sa obti o paine pufoasa, iti recomand sa rupi bucati tot aluatul si apoi sa il framanti pana devine compact. Repeti ruperea aluatului si iar il framanti. Torni peste aluat uleiul si framanti aluatul pana la incorporarea uleiului.

Acoperi aluatul cu un prosop de bucatarie si il lasi sa creasca, intr-un loc cald, pentru aproximativ 40 de minute, pana cand isi dubleaza volumul. Caldura din spatiul unde sta aluatul la dospit nu trebuie sa fie mare, ci constanta si uniforma; daca este prea cald, drojdia se va opari si aluatul nu va dospi, iar daca este prea rece, din nou aluatul nu va dospi.

Cand aluatul a dospit suficient, il mai framanti cateva minute, ca sa fie mai fraged, apoi il imparti in patru si incepi sa faci primul colac, pe masa sau pe o suprafata dreapta si intinsa (planseta), unsa usor cu ulei.

Fiecare bucata de aluat din cele 4, o tai iar in 4, iar fiecare bucata o modelezi ca pe o bagheta, la fel de lunga ca lungimea tavii in care va coace painea. Rasucesti cate 2 baghete in acelasi sens, iar cele 2 paini rezultate le rasucesti in sensul opus celui in care ai rasucit baghetele 2 cate 2. Daca este nevoie tai capetele uniform.

Colacii ii pui in tavi unse cu ulei, si pe fund si pe pereti, tinute la temperature camerei. Aluatul trebuie sa ocupe aproximativ 1/3 din adancimea tavii, ca sa aiba loc sa creasca inainte de apune tavile in cuptor si in timpul coacerii.

Mai lasi colacii in tavi sa creasca pentru 20 de minute, apoi ii ungi cu un ou bine batut spuma. Presari peste colaci seminte de susan si ii bagi in cuptorul incalzit in prealabil, pentru aproximativ 40 de minute, la 200° C.

Cand painea este coapta (poti sa probezi infingand in paine un pai, daca la scoaterea acestuia din paine este curat, inseamna ca painea este coapta. De asemenea, daca lovesti usor painea pe latura care a stat pe fundul tavii trebuie sa « sune a gol » ca painea sa fie coapta.) Cu ajutorul unui prosop de bucatarie scoti painea din tavi, o asezi pe o tablie si o acoperi cu un alt prosop de bucatarie, pana se raceste.

Dupa racire, pastrezi painea intr-un saculet de panza.

Sa ai o masa delicioasa!








Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.