Guacamole


Ai nevoie de:
(pentru 2 portii)


1 avocado
1 ceapa rosie mica
1 gogosar mic
1 rosie
1 ardei iute mic sau chili pudra
2-3 catei de usturoi
2-3 linguri suc de lamaie
condimente (sare, patrunjel verde) dupa gust

Mod de preparare:

Avocado il tai in doua pe lungimea lui si-i scoti samburele. Cu o lingura culegi pulpa fructului, evitand partea mai verde de langa coaja. Pulpa o stropesti cu suc de lamaie ca sa nu se oxideze si o pasezi cu o furculita pana se formeaza o pasta omogena.
Se spune ca este cel mai bine sa folosesti ustensile de plastic sau lemn cand prepari acest fruct, doarece inox-ul si alte metale scad calitatile nutritive ale fructului cu peste 80%.

Ceapa, gogosarul, usturoiul si ardeiul iute le tai fideluta. Ai grija sa indepartezi semintele de la ardeiul iute; ele sunt foarte iuti (dupa ce ai taiat ardeiul iute sa te speli bine pe maini si sa nu duci mana la ochi, nas sau gura cateva ore).

Cantitatea de ardei iute pe care o folosesti depinde de cat de picanta vrei sa fie salata. Daca ardeiul iute este prea puternic pentru tine, poti sa pui doar putin piper.

Amesteci toate ingredientele intr-un bol, il acoperi cu o folie de plastic si-l dai la rece pentru 30 de minute sau pana cand se intrepatrund toate aromele. La final, inainte de a servi sosul, adaugi si rosia taiata marunt. Daca pui rosia de la inceput ea va lasa tot sucul in sos si acesta nu va mai avea un aspect proaspat si nu va mai fi la fel de gustos.

Avocado este copt si bun de consum daca atunci cand il apesi cu degetul este usor moale, coaja ia forma degetului.
Daca cumperi fructul necopt, il invelesti intr-o foaie de hartie si-l pui intr-un loc intunecos, la temperatura camerei pentru 1-2 zile.
Iti dai seama daca este copt si dupa pulpa fructului care trebuie sa fie cremoasa, verde-galbui, cu gust de aluna.
Avocado cu o forma mai rotunda si cu coaja dura, verde inchis are un gust mai pronuntat.

Daca vrei sa profiti de proprietatile nutritive ale fructului de avocado si sa nu-i simti prea mult gustul, alege avocado in forma alungita, ca de para.
Nu este bine sa folosesti avocado necopt, deoarece este toxic si nici pe cel prea moale la atingere si cu pete negre.

Se spune ca acest fruct este bine sa fie inclus in dieta noastra deoarece este bogat in vitaminele B, E, K, in grasimi bune organismului nostru si in potasiu. In plus, este un puternic antioxidant si reduce colesterolul din sange. Insa, trebuie consumat cu atentie fiindca este foarte bogat caloric, un fruct putand suplini o masa.

Servesti acest sos cu avocado alaturi de chipsuri tortilla, paine prajita sau de piept de pui la gratar. 

Sa ai o masa delicioasa!







Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.