Compot de struguri


Ai nevoie de:

1/2 kg struguri
50 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 l apa








Mod de preparare:

Alegi boabe de struguri de pe ciorchine si le treci printr-un jet de apa rece si indepartezi boabele de strugure stricate. Nu conteaza ce fel de struguri folosesti: albi sau negri

Cantitatea de zahar difera in functie de cat de dulci si de coapte sunt fructele, iar cea de apa variaza dupa cat de dens si concentrat vrei sa fie compotul. De regula, compotul pus pentru iarna are mai multe fructe, mai putin sirop si este putin mai dulce (folosesti mai mult zahar pentru ca sa se pastreze mai bine).

Dupa preferinta, poti sa adaugi in sirop si putina scortisoara si/sau cuisoare.

Intr-o oala pui apa la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca adaugi zaharul si amesteci bine pana cand acesta este dizolvat, apoi pui boabele de struguri. Le lasi in oala doar pana isi schimba putin culoarea si se ridica la suprafata apei, dupa care pui boabele in borcane impreuna cu siropul.

Acest compot il servesti caldut sau rece, timp de 2-3 zile.

Daca vrei sa pastrezi compotul pentru iarna, cand fructele sunt ridicate la suprafata siropului, le scoti din oala si le pui in borcane bine uscate, iar lichidul din oala il torni in borcane peste fructe doar atunci cand clocoteste (daca borcanele sunt reci in momentul in care torni compotul sa pui un metal sub borcan, de exemplu cutite, pentru ca acesta sa nu crape.
Daca borcanele le infierbinti inainte de a pune compotul nu mai e nevoie sa pui sub ele nici un metal), capsezi borcanele sau le acoperi cu celofan peste care pui capace cu filet.

Toate borcanele le invelesti cu o patura si le lasi sa se raceasca cat mai incet. Dupa ce s-au racit complet (cel putin 24 de ore trebuie sa treaca), indepartezi patura si pui borcanele la pastrat intr-un loc rece. Inainte de a pune borcanele la pastrat este bine sa verifici daca s-au sterilizat bine, intorcand borcanul cu capacul in jos. Daca picura din borcan si a intrat aer, compotul trebuie consumat imediat.

Preparat in acest mod, compotul nu are nevoie de conservanti si rezista cel putin un an fara sa se altereze. Pentru si mai multa siguranta, poti adauga in fiecare borcan o jumatate de aspirina, maruntita in prealabil.

Daca siropul este prea concentrat cand il consumi, il poti combina cu apa minerala. Vei obtine un suc delicios.

Sa ai un compot delicios!










Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.