Ai nevoie de:
(pentru 6 borcane de 400g )
1 kg peste
500g ceapa
350g morcovi
1 kg gogosari
650ml ulei
250ml otet alimentar de 9°
50g zahar
250 ml suc de rosii
condimente (sare grunjoasa, foi de dafin, piper boabe, cimbru uscat, coriandru boabe) dupa gust
Poti sa prepari zacusca cu peste proaspat, cum ar fi crapul, pastravul, sau cu peste congelat, de exemplu macrou, cod, merluciu.
Pestele il cureti si-l speli bine,ii tai capul si coada (pe care le pastrezi pentru ciorba de peste), dupa care il pui intr-o tava sau intr-un vas termorezistent impreuna cu un pahar de ulei, unul de apa, unul de otet si condimentele enumerate.
Lasi pestele in cuptor, la foc mic, cateva ore bune (4-5 ore), pana cand toate oasele sunt macerate. Poti sa verifici daca mai sunt oase cu o furculita.
Daca nu ai cuptor, poti sa fierbi pestele sub capac, la foc foarte mic pentru acelasi numar de ore.
Oasele de peste sunt benefice pentru organismul uman si pentru continutul foarte mare de calciu, de aceea nu te sfatuiesc sa le indepartezi.
Daca totusi nu te incanta ideea de a manca oasele, lasi pestele aproximativ 2 ore in cuptor sau la fiert si apoi il dezosezi.
Cand pestele este gata poti sa-l maruntesti cu mixerul sau pur si simplu cu furculita.
Gogosarii ii cureti de cotoare si de seminte, ii speli bine si-i dai prin masina de tocat.
La fel faci si cu morcovii si ceapa, cu mentiunea ca fiecare leguma o pui intr-o cratita separata la foc mic, cu ulei cat sa nu se prinda de vas. Amesteci continuu si lasi pe foc pana se inmoaie morcovul si gogosarul si pana cand ceapa devine sticloasa, dupa care le pui pe toate intr-un singur vas si continui fierberea la foc mic.
Fiindca fiecare leguma are timpul ei de fierbere, daca le pui impreuna de la inceput, cel putin una dintre legume va fi gata si se va fierbe prea mult pana cand, de exemplu si gogosarul e gata. Din acest motiv, ideal este ca la inceput sa le pregatesti separat.
Iti mai recomand sa folosesti vase de tuci sau cele in care sa nu se lipeasca zacusca si sa nu pui nici o picatura de apa in compozitie.
Adaugi pestele si condimentele, restul de ulei si sucul de rosii in care ai dizolvat zaharul. Sucul de rosii il poti incalzi in prealabil ca nu opresti fierberea compozitiei. Nu uita sa amesteci constant in oala.
Cand uleiul a iesit la suprafata inseamna ca zacusta este gata de pus in borcane sterilizate in prealabil in cuptor la 200 grade. Daca pui zacusta fierbinte in borcane reci (la temperatura camerei), tine varful unui cutit sau alt metal sub borcan, ca el sa nu crape. Cu lama unui cutit poti sa amesteci in borcan ca sa iasa golurile de aer. Este bine sa lasi aproximativ 1cm spatiu la gura fiecarui borcan si sa pui o jumatate de aspirina, ca sa nu fermenteze zacusca.
Capsezi bine borcanele si le pui la racit sub o patura pentru o noapte, dupa care le pastrezi intr-un spatiu racoros.
Sa ai o masa delicioasa!
Free Blog Counter
2 comentarii:
Wow, e super reteta asta ! O s-o incerc si eu dar cred ca abia la toamna, anul asta am facut deja zacusca :)
Oricum voi incerca cu siguranta alte retete de zi cu zi ;)
Spor si keep up the good work !!
Daaa, este delicioasa zacusca cu peste. Deja am terminat provizia:)...multumesc de incurajari si te astept pe site cat de des poti!
Trimiteți un comentariu