Ai nevoie de:
3 kg gogosari rosii
250 ml otet alimentar de 9°
500 ml apa
100 ml ulei
150 g zahar
1 lingura sare grunjoasa
fire de hrean
catei de usturoi
2-3 cepe albe mici
condimente (piper boabe, coriandru boabe, frunze de telina, boabe de mustar, frunze de dafin)
Mod de preparare:
La aceasta reteta indiferent de cantitatea de gogosari, trebuie pastrate urmatoarele proportii : la o portie de otet se pun doua portii de apa si 1 lingura de sare pentru 1 litru de lichid. Cantitatea de zahar si de ulei poate sa difere dupa preferinta, gust.
De asemenea, iti recomand sa folosesti otet alimentar, de 9°, obtinut din vin alb prin distilare, care nu inmoaie muraturile.
Gogosarii pe care ii folosesti la murat sa fie bine copti, cat mai proaspeti (care nu au coaja incretita) si fara pete. Cei mai buni sunt cei romanesti, mai « carnosi » si de culoare rosu inchis.
Speli bine gogosarii, ii cureti de cotoare si seminte (eventual treci gogosarii printr-un jet de apa rece sa nu ramana semintele), ii tai in jumatati sau in patru, dupa preferinta, si ii pui la scurs daca a mai ramas apa de la spalatul lor.
Intr-o oala incapatoare pui la foc apa, otetul, uleiul, zaharul, sarea si condimentele. Cu o lingura amesteci in oala pentru ca zaharul si sarea sa se dizolve bine. Cand lichidul incepe sa fiarba, oparesti gogosarii pentru 1-2 minute, pana isi schimba putin culoarea.
Scoti gogosarii din oala cu ajutorul unei spumiere si-i lasi sa se raceasca pana cand ii poti aseza cu mana in borcane.
Printre bucatile de gogosari pui si cativa catei de usturoi si bucatele de ceapa, pentru o aroma deosebita. Pe marginea borcanelor pui si cateva fire de hrean, curatat si spalat in prealabil. Menirea hreanului este de a pastra gogosarii tari.
La gura borcanului se acopera bucatile de gogosar cu o ramura de telina si se adauga zeama fierbinte din oala in care ai oparit gogosarii, pana la umplerea borcanului.
Cel mai bine este sa folosesti borcane sterilizate in prealabil in cuptor la 200 grade. Daca pui lichidul din oala fierbinte in borcane reci, tine varful unui cutit sau alt metal sub borcan, ca el sa nu crape.
Capsezi etans borcanele si le pui cu gura in jos pentru cateva minute, pentru a patrunde bine lichidul printre gogosari, dupa care le asezi intr-o patura pentru o noapte, pana se racesc treptat, apoi pastrezi borcanele intr-un spatiu racoros.
Gogosarii murati ii servesti alaturi de mancaruri cu carne, cu cartofi sau fasole.
Sa ai o masa delicioasa!
Free Blog Counter
2 comentarii:
ok tocmai am terminat reteta...am facut intr-un borcan mare si l-am ``ascuns`` in patura:) Sper sa iasa muraturi:D Intrebarea mea este :dupa cit timp pot sa deschid borcanul??In cit timp se mureaza??
aproximativ 2 saptamani sunt necesare pentru murarea legumelor, acest interval este valabil inclusiv pentru gogosari. cu siguranta vor fi deliciosi gogosarii pe care i-ati pus la murat!
Trimiteți un comentariu