Salata de vinete cu dovleac si usturoi


Ai nevoie de: 
(pentru 3 portii)

2 vinete medii (800g)
1 dovlecel mic
2-3 catei de usturoi
4 linguri de ulei de masline
condimente (sare, piper) dupa gust
 



Mod de preparare:

Vinetele bune de consum sunt cele care au coaja lucioasa, ferma, de culoare mov foarte inchis spre negru.

Speli vinetele si le coci pe o tabla incinsa, la foc potrivit, avand grija sa le rasucesti pe toate partile. Vinetele sunt coapte cand coaja s-a innegrit si cand varful si partea dinspre coada vinetei este moale la apasarea cu degetul. Nu te speria daca in timpul coacerii, coaja de vanata plesneste si se scurge o parte din suc, iar miezul parca « da in clocot ».

Daca coci vinetele in cuptor, cel mai bine este sa le strapungi usor cu o furculita inainte de a le pune in tava cuptorului incins. In felul acesta eviti explozia vinetei. Cuptorul il dai la 200C pentru 45 de minute (timpul de coacere difera in functie de marimea vinetei). Pe parcursul coacerii intorci vinetele pe diferite parti.

Dupa ce acestea s-au copt (sunt moi la apasare) le pui sa se racoreasca si cand sunt caldute indepartezi cozile, apoi le tai in doua pe lungimea lor. Cu o lingura de lemn culegi tot miezul vinetei (se spune ca nu trebuie folosita lingura de metal ca sa nu se oxideze vinetele, dar cum metalul folosit in prezent la realizarea tacamurilor nu mai este cel de pe vremurile trecute, nu cred ca sunt motive de ingrijorare). 

Nu trebuie sa sarezi vinetele si sa le lasi sa se raceasca complet daca vrei sa le pastrezi culoarea deschisa si nu negricioasa. In plus, cu cat vinetele sunt mai reci cu atat coaja se desprinde mai greu. Este suficienta si lama unui cutit pentru desprinderea coajei.

Continutul obtinut il pui la scurs pe un fund usor inclinat sau intr-o strecuratoare pentru 3-4 ore, in functie de cat de apoase sunt. Cu cat ramane mai multa apa, cu atat gustul vinetelor va fi mai amar.

Dovlecelul il speli, il cureti, il dai bucati si-l pui la fiert. Dovlecelul fierbe foarte repede, in maxim 10 minute, dupa care il pasezi cu o furculita. Dovlecelul face ca salata sa fie mai racoroasa si mai putin grasa.

Urmeaza sa toci vinetele cat mai marunt cu un cutit sau cu robotul de bucatarie, apoi adaugi pasta de dovlecel, usturoiul bine maruntit si uleiul, putin cate putin, ca la maioneza.

Dupa preferinta, poti inlocui uleiul cu 2 linguri de maioneza.

Potrivesti de sare si piper si servesti salata de vinete pe paine prajita alaturi de rosii. 

Sa ai o masa delicioasa!








Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.