Ai nevoie de:
800g de visine
170g zahar
300g piersici
300g caise
3l apa
1/2 lamaie
Mod de preparare:
Speli bine visinele si le lasi in apa rece pentru o ora, timp in care ies viermisorii (daca sunt), apoi mai clatesti o data visinele si le cureti de codite.
Indepartarea coditelor nu este obligatorie, acestea aduc numai beneficii organismului, este binecunoscut ceaiul de codite de visine. Eventual poti taia coditele la jumatatea lor.
Ai grija sa indepartezi visinele strivite sau stricate. Samburii nu-i scoti. Iti recomand ca visinele folosite la compot sa nu fie foarte coapte.
Speli piersicile si caisele si le tai felii sau jumatati.
Pui apa la fiert intr-o oala incapatoare. Cand apa incepe sa clocoteasca adaugi zaharul si amesteci bine pana cand acesta este dizolvat, apoi pui toate fructele.
Astepti ca visinele, piersicile si caisele sa se ridice la suprafata, dupa care adaugi lamaia feliata, opresti focul si pui capacul pe oala pentru 10-15 minute.
Acest compot il servesti caldut sau rece, timp de 2-3 zile.
Cantitatea de zahar difera in functie de cat de dulci si de coapte sunt fructele, iar cea de apa variaza dupa cat de dens si concentrat vrei sa fie compotul. De regula, compotul pus pentru iarna are mai multe fructe, mai putin sirop si este putin mai dulce (folosesti mai mult zahar pentru ca sa se pastreze mai bine).
Daca vrei sa pastrezi compotul pentru iarna, cand fructele sunt ridicate la suprafata siropului, le scoti din oala si le pui in borcane bine uscate, iar lichidul din oala il torni in borcane peste fructe atunci cand clocoteste (daca borcanele sunt reci in momentul in care torni compotul sa pui un metal sub borcan, de exemplu cutite, pentru ca acesta sa nu crape.
Daca borcanele le infierbinti inainte de a pune compotul nu mai e nevoie sa pui sub ele nici un metal), capsezi borcanele sau le acoperi cu celofan peste care pui capace cu filet.
Toate borcanele le invelesti cu o patura si le lasi sa se raceasca cat mai incet. Dupa ce s-au racit complet (cel putin 24 de ore trebuie sa treaca), indepartezi patura si pui borcanele la pastrat.
Preparat in acest mod, compotul nu are nevoie de conservanti sau sa fie sterilizat si rezista cel putin un an fara sa se altereze. Pentru si mai multa siguranta, poti adauga in fiecare borcan o jumatate de aspirina, maruntita in prealabil.
Daca siropul este prea concentrat cand il consumi, il poti combina cu apa minerala. Vei obtine un suc delicios.
Sa ai un compot delicios!
Free Blog Counter
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu