Invartita (rulada) dietetica cu mere si nuca


Ai nevoie de: 
(pentru 4 bucati)

Pentru aluat:

7 oua
1 1/2 kg faina alba ( tip 000)
50g zahar brun
esenta de rom dupa preferinta
coaja rasa de lamaie si/sau portocala
150ml lapte batut
1/2 pachet de unt
50 ml ulei

Pentru maia:

500 ml lapte batut
50g drojdie proaspata
1/2 lingurita de sare
50g zahar brun
50g smantana


Pentru umplutura:

2 1/2 kg mere putin acrisoare
200g nuca macinata
150g ciocolata topping sau 3 linguri cacao
150g stafide
100g cirese din compot fara samburi
esenta de rom dupa preferinta
50g de zahar brun
2 plicuri zahar vanilat



Mod de preparare:

Aluatul si maiaua le pregatesti ca si la cozonac.

Pentru umplutura speli merele, le cureti de coaja si le dai pe razatoarea cu ochiuri mari. Le lasi putin sa dea drumul la apa si apoi scurgi apa din ele (cel mai bine e sa le storci cu mana).

In albusuri pui zaharul vanilat si cele 50g de zahar si bati pana se fac spuma, dupa care adaugi celelalte ingredinte.
Stafidele le pui umflate in prealabil, in apa sau lapte cald si putin rom pentru 10 -15 minute. 
Daca compozitia este prea tare adaugi 2 linguri de smantana sau lapte pana devine cremoasa.

Cand aluatul a crescut, aproape s-a triplat in volum il imparti in 4 si din fiecare parte intinzi o foaie dreptunghiulara de grosimea unui deget pe care intinzi uniform umplutura de mere si nuci. Rulezi foaia cu grija si asezi invartita in tava unsa cu ulei, unde il mai lasi sa creasca putin. 
Nu uita sa acoperi tavile cu un prosop de bucatarie.

Inainte de ai pune in cuptor (incalzit in prealabil la temperatura de 180 de grade) ungi invartita cu ou batut si presari susan crud.
Timpul de coacere este de 50-60 de minute la o temperatura de 180 de grade, in functie de grosimea aluatului. 
Poti acoperi tavile cu o foaie de copt ca sa nu se arda coaja invartitei.

Cu o scobitoare poti sa testezi daca aluatul este copt.

Sa ai o masa delicioasa!






 

Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.