Pasta de susan (tahini)

Sosuri


Ai nevoie de:
(pentru o portie) 

8 linguri de susan crud
4 lingurite ulei de samburi de struguri
sare 




Mod de preparare:

Semintele de susan crude impreuna cu uleiul de struguri si sarea le mixezi in blender. Daca folosesti un blender de mana, iti sugerez sa folosesti un vas inalt si ingust, doar putin mai larg decat capul de la blender. Semintele de susan fiind foarte uleioase, nu-ti recomand sa folosesti masina de cafea pentru a le zdrobi, chiar daca va rezulta o pasta foarte fina. 

Pana obtii o pasta omogena este nevoie sa cureti de mai multe ori peretii sau capul de la blender, fiindca toate semintele se strang cocolos.

Am folosit ulei de samburi de struguri fiindca acesta nu are un gust specific, insa accentueaza pe cel al susanului. In lipsa acestui ulei poti sa folosesti ulei de susan.

Dupa preferinta, inainte de a mixa semintele de susan, le poti praji foarte usor la foc mic intr-o tigaie anti-aderenta, dar nu va mai fi un sos raw. Ai grija sa lasi semintele pe foc doar pana cand devin aurii. Cu cat semintele de susan stau mai mult pe foc cu atat gustul pastei va fi mai amar.

Reteta traditionala de preparare a pastei de susan este putin mai complicata pentru pregatirea ei acasa, ea presupune: inmuierea semintelor de susan in apa calduta, zdrobirea lor, din nou inmuierea in apa cu sare pentru indepartarea cojilor, dupa care urmeaza uscarea si prajirea semintelor, iar apoi macinarea impreuna cu uleiul de susan.

Aceasta pasta poti sa o pastrezi intr-un borcan la frigider pentru o saptamana si sa o folosesti la diverse sosuri sau preparate arabesti.

Tahini este ingredientul cheie atunci cand faci humus.

De asemenea, daca adaugi putin usturoi pisat, 1lingura ulei, 1linguria apa calduta si putina lamaie, prepari un sos potrivit pentru un platou de legume crude, carne slaba la gratar sau paine prajita pentru a inlocui untul.

Sa ai o masa delicioasa!









Free Blog Counter


Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.