Ciocolata de casa cu alune de padure si stafide

Deserturi

Categorii: Retete cu fructe

Ai nevoie de:
(pentru 700g ciocolata) 

400g zahar tos
60g cacao
250g lapte praf
200g unt proaspat
150ml apa plata
2 linguri coniac
3 linguri cicoare
2 maini de alune
2 maini de stafide 


Mod de preparare:

Pentru inceput cerni laptele praf si cacaua, in acest fel eviti formarea cocoloaselor. Cu o ora inainte de a face ciocolata, scoti untul, il tai cuburi si il lasi sa stea la temperatura camerei. Ungi cu putin unt o tava sau un platou cu margini, unde vei turna ciocolata. 

Intr-o cratita de aluminiu (daca folosesti oala de aluminiu, va sari smaltul) de 2l pregatesti svartul, adica pui pe foc apa, iar cand aceasta clocoteste adaugi cicoarea. Lasi sa fiarba lichidul 1 minut.

Daca nu ai cicoare, poti sa folosesti cafea. In acest caz, trebuie sa strecori cafeaua fiarta printr-un tifon. Lichidul rezultat il pui din nou pe foc, adaugi zaharul si cacaua si lasi sa fiarba, amestecand din cand in cand. 

Acest sirop este « secretul » ciocolatei, oferindu-i consistenta. In functie de cat de mult fierbi siropul, ciocolata va fi mai moale sau mai tare. Daca preferi o ciocolata moale, « elastica », fierbi siropul mai putine minute, pana obtii un sirop subtire. Daca preferata ta este ciocolata faramicioasa, mai tare, iti sugerez sa fierbi lichidul pana cand siropul este gros, precum mierea.

Verifici consistenta siropului si cat este de lipicios luand cu lingurita si picurand pe o farfurie, iar cand se raceste picatura verifici cu degetul.

Daca folosesti lapte praf indulcit te sfatuiesc sa micsorezi cantitatea de zahar.

Peste siropul format torni laptele praf si amesteci repede pana se omogenizeaza compozitia. Iei cratita de pe foc, adaugi untul si coniacul. Amesteci energic pana este bine cuprins untul si adaugi alunele de padure si stafidele.

Ciocolata o torni rapid in platou si o lasi la temperatura camerei sa se intareasca. Daca ai ales sa faci o ciocolata moale, dupa racire dai platoul in frigider. Dupa care, tai ciocolata cuburi cu un cutit bine ascutit.

Servesti bucatile de ciocolata alaturi de ceaiul preferat.

Sa ai un desert delicios!







Free Blog Counter

3 comentarii:

Anonim spunea...

am gustat - o este o ciocolata cu aroma de copilarie , in care ahh urile predomina iar e urile nu apar de loc ... ma gandeam sa cumpar o cutie cu bomboane , o golesc sa iau reteta ta, o torn in ele si ies portii si le impart de paste . iulia - the best !

Iulia Ciornei spunea...

Multumesc!:)

Anonim spunea...

vai ce pofta mi-ai facut. mmmmmmmmm !!!!!!!!

g.

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.