Creveti la gratar cu sos de usturoi

Mancaruri cu peste


Ai nevoie de: 
(pentru 2 portii)

16 creveti nedecorticati
2-3 linguri ulei
1/2 capatana usturoi
1-2 linguri zeama de lamaie
condimente (sare, piper, patrunjel verde)



Mod de preparare:

Clatesti crevetii in apa rece si-i lasi la scurs. Inainte de a pune crevetii pe gratarul incins ii stropesti cu zeama de lamaie, ulei si presari putina sare si piper. Poti sa faci aceasta operatiune intr-un bol, amestecand foarte usor crevetii.

Lasi crevetii pe gratar cate 2 minute pentru fiecare parte.

Usturoiul il pisezi bine si faci o pasta adaugand in el putin ulei si amestecand pana la incorporarea acestuia. Condimentezi cu sare si piper, stropesti usturoiul cu 2-3 picaturi de lamaie si adaugi patrunjelul verde tocat marunt.

Servesti crevetii calzi impreuna cu acest sos de usturoi.

Pentru orice reteta de creveti, poti sa folosesti creveti cruzi (de culoare gri-albastrui) sau prefierti (de culoare roz). Crevetii proaspeti au un miros placut, precum cel al pestelui, un aspect umed si lucios. Iar cei care provin din ape reci sunt mult mai gustosi comparativ cu cei din ape dulci.

Crevetii cumparati proaspeti trebuie sa-i pregatesti in cel mult 24 de ore, deoarece se altereaza foarte repede.

Cei congelati nu sunt la fel de gustosi ca si cei proaspeti. Totusi, daca trebuie sa-i pregatesti, ii lasi sa se decongeleze in frigider. Daca ii decongelezi in cuptorul cu microunde, poti sa-i scoti gata pregatiti de consum J.

Partea comestibila a crevetilor este coada si dupa preferinta, poti sa savurezi sucul din zona  capului.

Daca optezi pentru creverti nedecorticati, iti recomand sa alegi pe cei care sunt mai mari, deoarece, prin preparare, carnea lor se micsoreaza in volum.

Crevetii nedecorticati ii speli bine in apa rece si-i lasi sa se scurga de apa. Pentru a decortica crevetii trebuie sa le prinzi capul intre degete si sa-l tragi rasucindu-l usor pana ramane doar carnea alba. Daca tragi de cap rapid si cu mai multa forta, risti sa rupti nu doar capul, ci si din carnea (coada) crevetelui.
Continui decorticarea cu ruperea picioarelor si cu desprinderea carapacei, fara a rupe si din carne, incepand de la cap. Optional si pentru un aspect placut, ultimul solz poti sa-l lasi.

Pentru retetele care iti “permit” sa alegi ce tip de creveti sa folosesti (decorticati sau nedecorticati), iti recomand sa folosesti pe cei nedecorticati si sa le desprinzi carapacea pe masura ce mananci, deoarece se pastreaza foarte bine sucul si aroma crevetilor.

Cu cat crevetii sunt mai mari cu atat este mai vizibil si mai putin placut la gust intestinul lor, care se afla pe spatele cozii, ca o dunga neagra. De aceea iti recomand sa-l desprinzi de pe carne cu ajutorul unui cutit. Te poti ajuta si de o scobitoare. Intestinul se scoate foarte usor.

Pentru o mancare gustoasa, in care se pastreaza sucul si aroma din crevete, este foarte important ca timpul de preparare al crevetilor sa fie mic. Cu cat sta mai mult pe foc cu atat carnea devine mai tare si aproape fara gust. Crevetii sunt gata cand carnea a devenit opaca (testezi taind crevetele in jumatate).

Crevetii cruzi, de marime mica pana la medie (5-7 cm) au nevoie de maxim 3 minute (ideal de 2 minute) daca ii fierbi sau ii prajesti. Crevetii mari si cei nedecorticati nu trebuie sa fiarba sau sa se prajeasca mai mult de 4 minute. Pentru gratar este suficient sa lasi crevetii 2 minute pe fiecare parte. Iar daca pregatesti crevetii la cuptor 5 minute este de ajuns daca ii pui in cuptorul incins. Crevetii pe care ii folosesti la diverse tipuri de mancare calda ii adaugi la finalul prepararii mancarii.

Sa ai o masa delicioasa!








Free Blog Counter

3 comentarii:

Anonim spunea...

deci preferatii lui dragos, dupa ce face o pictura ... deci am sa incerc cu sosul tau ! oricum mi a placut mult la presentation !

Iulia Ciornei spunea...

sincera sa fiu, sunt si preferatii mei. pe cat e de simpla reteta pe atat sunt crevetii de deliciosi.

Unknown spunea...

Chiar acum am făcut exact cum ai spus tu, au ieșit minunați ❤️😍 te pup

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.