Mucenici (muntenesti) fierti cu zeama


Ai nevoie de:
 (pentru 4 portii)

Pentru aluat:

250g faina alba
120ml apa calduta
un praf de sare

 


Pentru sirop:

2 1/2 l apa
2 plicuri zahar vanilat
1 lingura coaja rasa de lamaie
un praf de sare
250g nuca macinata sau dupa gust
200g zahar sau dupa gust



Mod de preparare:

Intr-un vas adanc pui toate ingredientele pentru aluat si framanti o coca consistenta si elastica, care sa nu se lipeasca de degete.
Dupa ce ai termintat de framantat aluatul nu mai folosesti faina la formarea de 8-uri.

Din aluatul obtinut rupi bucatele si le rulezi pana obtii un snur subtire si lung de 7cm lungime, cu care formezi un cerc si apoi il incolacesti in forma de 8.
Mucenicii obtinuti ii lasi la uscat pe o coala de hartie pana a doua zi.

Cel mai bine este sa nu presari faina peste mucenicii pusi la uscat, fiindca oricat de mult ai scutura faina de pe aluat a doua zi, tot se va simti faina in sirop la fierbere.

A doua zi, intr-o oala incapatoare pui la fiert apa, zaharul vanilat si sarea. Cand apa fierbe adaugi mucenicii si-i lasi sa fiarba la foc potrivit pana se inmoaie.
Nu uita sa amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca 8-urile de oala si intre ele.

Daca la inceputul fierberii se formeaza spuma, o culegi; este faina care a ramas la unii mucenici, mai ales daca sunt din comert.

Cand s-au fiert mucenicii (s-au ridicat la suprafata si sunt moi) opresti focul si-i pui la racit.
Nu lasa mucenicii sa fiarba prea mult timp fiind se vor dezintegra, rezultand o pasta.

Cand compozitia de mucenici este calda adaugi restul ingredientelor si amesteci bine.

Nuca macinata si aromele nu le pui in timpul fierberii, fiindca va rezulta un sirop de culoare maronie si mai vascos si pierzi elementele nutritive din nuca.

Daca iti este mai la indemana sa folosesti mucenici din comert ai nevoie de 250g mucenici.

Dupa preferinta, poti pune si alte arome: de rom, de scortisoara, de migdale, coaja rasa de portocala.

In ceea ce priveste coaja rasa de portocala si de lamaie, cercetatorii au descoperit ca aceasta este tratata chimic pentru ca citricele sa reziste cat mai mult timp in stare buna de consum. Fiecare decide daca o foloseste sau nu.

Mucenicii fierti cu zeama poti sa-i servesti si calzi si reci.
Sa ai o masa delicioasa!









Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.