Prajitura dietetica cu mere


Ai nevoie de:

Pentru blat

4 oua intregi
4 linguri de zahar cu varf
250g iaurt
100-150 ml ulei
1/2 lingura de bicarbonat
1 lingura de otet
100g nuca macinata
300g faina alba (sau cat ai nevoie pentru a face o coca de consistenta smantanei)

Pentru umplutura

1 1/2 kg de mere putin acrisoare
1 plic zahar vanilat
1 plic scortisoara
70 g nuca macinata
100g stafide


Mod de preparare:

Ouale le bati pana fac spuma, apoi adaugi zaharul si bati mai departe. Cand s-a mai topit zaharul, pui uleiul si iaurtul. Amesteci bine si adaugi faina putin cate putin, in ploaie, pana ce blatul ajunge sa aiba consistenta unei smantani (daca iei din compozitie cu lingura din aluat, sa poti « scrie » cu el).

Daca s-au facut cocoloase lasi compozitia sa se « odihneasca » 10-15 minute si o mai bati putin.

Adaugi bicarbonatul stins bine cu otet (pui bicarbonatul intr-o lingura, torni otet si cu varful degetului amesteci in lingura). Daca bicarbonatul nu este complet stins cu otet, prajitura va avea gust pronuntat de bicarbonat. La final pui nuca macinata. Acest ultim ingredient este optional. Eu am ales sa-l pun fiindca da o culoare foarte frumoasa blatului copt si un gust rafinat.

Intr-o tava mare, bine unsa cu ulei si tapetata cu faina pui jumatate din compozitia de aluat si o dai in cuptorul incalzit in prealabil, la o temperatura de 175 de grade.O lasi in cuptor 15-20 de minute.

In acest timp prepari umplutura: speli merele, le cureti de coaja si le dai pe razatoarea cu ochiuri mari. Le lasi cateva minute sa dea drumul la apa si apoi scurgi apa din ele (cel mai bine e sa le storci cu mana). In miezul merelor adaugi scortisoara, zaharul vanilat, nuca macinata si stafidele (umflate, in prealabil, in apa sau lapte cald si putin rom pentru 10-15 minute).

Cand blatul din cuptor a facut o crusta usor maronie, il scoti si pui deasupra un strat potrivit de gros (sa nu depaseasca grosimea blatului) de umplutura de mere. Dupa care, torni restul de coca, o intinzi uniform si o dai iar in cuptor pentru alte 30-35 de minute.

Dupa ce ai scos prijitura din cuptor poti sa razi putina ciocolata deasupra, sa presari nuca de cocos sau/si zahar vanilat.

Astepti sa se raceasca prajitura si apoi o tai in forma dorita.

Sa ai un desert delicios!


Free Blog Counter

Un comentariu:

open season spunea...

mmm what delicious !
felicitari pentru retete , imbietoare !

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.