Compot de cirese fresh


Ai nevoie de :

1kg de cirese
150g zahar
3l apa
1/2 lamaie
 



Mod de preparare:

Speli bine ciresele si le lasi in apa rece pentru o ora, timp in care ies viermisorii (daca sunt), apoi mai clatesti o data ciresele si le cureti de codite.
Indepartarea coditelor nu este obligatorie, acestea aduc numai beneficii organismului, este binecunoscut ceaiul de codite de cirese. Eventual poti taia coditele la jumatatea lor.
Ai grija sa indepartezi ciresele strivite sau stricate. Samburii nu-i scoti. Iti recomand ca ciresele folosite la compot sa nu fie foarte coapte.

Pui apa la fiert intr-o oala incapatoare. Cand apa incepe sa clocoteasca adaugi zaharul si amesteci bine pana cand acesta este dizolvat, apoi pui ciresele. Astepti ca acestea sa se ridice la suprafata, dupa care adaugi lamaia feliata, opresti focul si pui capacul pe oala pentru 10-15 minute.

Acest compot il servesti caldut sau rece, timp de 2-3 zile.

Cantitatea de zahar difera in functie de cat de dulci si de coapte sunt fructele, iar cea de apa variaza dupa cat de dens si concentrat vrei sa fie compotul. De regula, compotul pus pentru iarna are mai multe fructe, mai putin sirop si este putin mai dulce (folosesti mai mult zahar pentru ca sa se pastreze mai bine).

Daca vrei sa pastrezi compotul pentru iarna, cand fructele sunt ridicate la suprafata siropului, le scoti din oala si le pui in borcane bine uscate, iar lichidul din oala il torni in borcane peste fructe atunci cand clocoteste (daca borcanele sunt reci in momentul in care torni compotul sa pui un metal sub borcan, de exemplu cutite, pentru ca acesta sa nu crape.

Daca borcanele le infierbinti inainte de a pune compotul nu mai e nevoie sa pui sub ele nici un metal), capsezi borcanele sau le acoperi cu celofan peste care pui capace cu filet.

Toate borcanele le invelesti cu o patura si le lasi sa se raceasca cat mai incet. Dupa ce s-au racit complet (cel putin 24 de ore trebuie sa treaca), indepartezi patura si pui borcanele la pastrat.

Preparat in acest mod, compotul nu are nevoie de conservanti sau sa fie sterilizat si rezista cel putin un an fara sa se altereze. Pentru si mai multa siguranta, poti adauga in fiecare borcan o jumatate de aspirina, maruntita in prealabil.

Daca siropul este prea concentrat cand il consumati, il poti combina cu apa minerala. Vei obtine un suc delicios. 

Sa ai un compot delicios!





Free Blog Counter

Niciun comentariu:

IUBESTE-MA

Copyright © Iulia Ciornei
Toate drepturile rezervate.